• kulttuuritila
  • Palvelut
    • Majoitus
    • Kansjerf Café & Dining
    • Residenssi
    • Jooga ja Retriitit
  • Hinnasto
  • Meistä
  • Yhteystiedot
  • Historia
  • Soita 044 98 70251
  • Sijaintimme
Kulttuuritila.fiKulttuuritila.fi
Kulttuuritila.fiKulttuuritila.fi
  • Sijaintimme
  • 044 987 0251
  • Yhteystiedot
  • Palvelut
  • kulttuuritila
  • Palvelut
    • Majoitus
    • Kansjerf Café & Dining
    • Residenssi
    • Jooga ja Retriitit
  • Hinnasto
  • Meistä
  • Yhteystiedot
  • Historia
  • Soita 044 98 70251
  • Sijaintimme

kulttuuritila

Kansjerfin Historia

Kiehtova alueen ja tilan historia

Kulttuuritilan historiaa


Kansjerf on mainittu ensimmäistä kertaa kartoissa ja kirkon kirjoissa 1400-luvulla.

Paikalla sijaitsi pieni kalastajakylä, joka koostui viidestä kalastajakodista. Suurin osa nykyisistä pelloista oli osa sisälahtea. Suuri peltoaukeama kartanon länsipuolella oli vielä järvi peräti 1800-luvulla.

1594

Kansjerfin tila lahjoitettiin Ruotsin vallan aikaan käskynhaltija Arvid Eriksson Stålarmille.

1666

Kansjerfin tila lahjoitettiin maaherra Ernst Creutzille. 1670-luvulla tilasta muotoutui Ruotsin kruunun alainen rustholli.

1800 -

1800-luvulla Kansjerfin tila alkoi muodostua suurtilaksi, jona se tänään tunnetaan. Luutnantti Bergius omisti tilan 1784-1811 ja istutti omenatarhan puutarhaan.

Yksi omenapuu on säilynyt 1790-luvulta – puu antaa edelleen kauniita, tummanpunaisia omenoita.

1809

Nykyinen päärakennus on valmistunut kaksikerroksisena viimeistään 1809, mutta tarkka rakennusvuosi puuttuu.

Kartanon rakennutti muuan perheetön kauppamies, joka myi koko tilan Isak Sandellille 1811. Oscar Gräsbeck on näin ollen kahdeksas sukupolvi, joka polveutuu suoraan Isakista.

1868

Kartano koki suuria muutoksia nälkävuosien aikana 1868-69. Monet pohjanmaalaiset matkustivat etelään kovien koettelemuksien johdosta.

Pohjanmaalaiset rakensivat tilan nykyisen kivinavetan sekä ojittivat suuren osan pelloista. Torppia rakennettiin kovaan tahtiin ja tila kasvoi merkittävästi.

1880

1880-luvulla Edla Katarina Sandell (s. Uppman) ja Gustav Adolf Bredenberg suunnittelivat tilalle suuren puutarhan.

Puutarha on jaettu ranskalaiseen puutarhaan ja englantilaiseen puistoon, jotka on rajattu kuusiaidalla. Muurimaisella kuusiaidalla on 17 kupolia, se on istutettu vuonna 1885 ja on yli 120 metriä pitkä.

Kuusiaita on tiettävästi yksi Pohjoismaiden ja Suomen pisimmistä ja parhaiten säilyneistä. Suurin osa kuusiaidasta on edelleen elinvoimainen tänä päivänä.

1888

Vuonna 1888 tilalle rakennettiin vuorineuvos J. Theodor Lindroosin piirtämä viljamakasiini. Kaunis, turkoosinhohtava tiilirakennus toimii tänä päivänä tilamuseona.

1890

1890-luvulla Emil ja Eva Sandell ottavat tilan ohjiinsa. He olivat hyvin aktiivisia Bromarvin kehityksessä; he perustivat yhdessä paikallisen nuorisoyhdistyksen, Hembygdens Väl r.f.:n sekä olivat mukana nuorisotalon suunnittelussa ja rakentamisessa.

1903

1903: Emil Sandell oli mukana perustamassa Svenska Folkpartietiä, nykyistä RKP:tä.

1904

Vuonna 1904 Emil Sandellista tuli Bromarvin ja Tenholan ensimmäinen kunnallislääkäri. Hänen vastaanottonsa avattiin Kansjerfissä, jolloin päärakennuksen yläkertaa laajennettiin.

Christian Sibelius (Jean Sibeliuksen veli) toimi Lapinlahden sairaalan ylilääkärinä ja hän lähetti potilaita Kansjerfiin kuntoutukseen.

Emil Sandell oli yksi ensimmäisistä lääkäreistä, joka toi Green Care-ajattelun Pohjoismaihin. Mielenterveyspotilaat laitettiin puutarhatöihin tilalla ja heidän kuntoutuksesta saatiin paljon hyvää näyttöä. Sandellin uran aikana Kansjerfissä hoidettiin yli 300 potilasta.

1914

Valitettavasti Emil Sandell kuoli tuberkuloosiin jo vuonna 1914, vain 48-vuotiaana. Viimeiset potilaat jättivät tilan vasta 1930-luvun alussa.

Emilin vaimo Eva Sandell hoiti tilaa vuoteen 1949, kuolemaansa saakka.

1945

Toisen maailmansodan aikana Hangonniemellä sodittiin. Kansjerf joutui myös ilmapommitusten kohteeksi, mutta kartano säästyi vaurioilta kuin ihmeen kaupalla. Ilmapommit osuivat taloa ympäröineisiin tammiin.

Sodan jälkeen, vuonna 1945, tilaa lohkottiin ja mm. naapuritila Amiralstorp pakkolunastettiin valtion toimesta karjalaisevakoille.

1946

1946: 18-vuotias Gösta Rosenberg muutti Kansjerfiin töiden perässä.

Hän eteni tilan pehtooriksi ja on asunut yhtäjaksoisesti tilalla siitä lähtien. Hän oli töissä tilalla yli 50 vuotta olematta päivääkään sairaslomalla.

1949

1949: Emilin ja Evan lapset Ernst, Gunhild ja Sylvi hoitavat tilaa yhdessä Ernstin kuolemaan saakka vuoteen 1962.

1948 - 1954

1948-1954: Korean sota nosti tukkipuun maailmanmarkkinahintaa yli 300 prosenttia.

Kansjerfissä päätettiin käyttää tilannetta hyödyksi – puuta myytiin enenevään tahtiin, jotta tilaa voitaisiin laajentaa.

Päärakennus remontoitiin täydellisesti 1952; taloon tuli juokseva vesi, suuri kellarikerros ja talo kunnostettiin läpi kauttaaltaan. Tilalle ostettiin ensimmäiset traktorit ja maanviljelys koneistettiin. Uusia talousrakennuksia rakennettiin kiivaassa tahdissa ja tilan maidontuotanto kasvoi merkittävästi.

1954 - 1970

1954-1970 oli tavallaan Kansjerfin kulta-aikaa. Kansjerfistä tuli seudun merkittävimpiä sokerijuurikkaiden tuottajia, joista muistona on Turengin tehtaan diplomit kartanon keittiössä. Gunhild Sandell jalosti erinomaisia Ayshire-lehmiä ja tilalla kasvatettiin karkeakarvaisia foxterriereitä.

Osa pelloista toimi koetilana ja tilalla suoritettiin erilaisia viljankasvatukseen liittyviä tutkimuksia. Vuonna 1969 lehmät saivat rokotuksen yhteydessä viruksen, jonka takia ne kaikki oli lopetettava.

1960

1960 Gunhild Sandell jatkoi tilan johtamista käytännössä vuoteen 1992 asti Gösta Rosenbergin toimiessa korvaamattoman tärkeänä neuvonantajana.

Gunhildin sisko Sylvi Hoffrén 1903-1990) oli kotitalouden opettaja Tammisaaren seminaarissa ja hänellä oli tiukat vaatimukset keittiön, kartanon sisustuksen ja puutarhan suhteen. Sisarukset kokosivat yhdessä kartanon tilamuseon 1980-luvulla.

1969

1969 Gottfrid Gräsbeck peri puolet Kansjerfin kartanosta äidiltään Dagny Sandellilta sekä tädiltään Sylviltä. Gottfrid toimi vuoteen 1990 asti lehtorina Åbo Akademissa johtaen Florakören- ja Brahe Djäknar-ylioppilaskuoroja sekä Akademiska Orkesternia.

Hän oli myös merkittävä, suomalainen säveltäjä ja opetti mm. heprean kieltä yliopistolla. Gottfrid oli kiinnostunut monenlaisista toimista Kansjerfin kartanolla ja hän vaikutti mm. eri kasvisten koeviljelmiin sekä mm. porkkanan ja papujen kaupalliseen tuotantoon Kansjerfissä.

1980

1980-luvulla maatalous kukoisti ja laiteinvestoinnit kasvoivat. Tila alkoi keskittyä entistä enemmän viljantuotantoon eläintoiminnan loputtua. Suuret sadot paransivat merkittävästi tilan taloutta.

1992

1992 Gunhild Sandell luopui kartanon vetovastuusta korkeasta iästä johtuen. Hänellä ei ollut lapsia, joten Hans Falck hoiti maanviljelystä vuoteen 1995, kunnes Folke Gräsbeckistä tuli uusi EU-maanviljelijä.

Folke jatkoi kuitenkin ensi kädessä uraansa konsertoivana huippupianistina.

1994

1994 Gunhild Sandell muutti Bromarvhemmetiin, jolloin Kansjerfin kartanosta tuli Gottfridin ja hänen poikansa Folke Gräsbeckin toinen koti perheineen. Kartanolla vietettiin kesiä, lomia sekä viikonloppuja vuoden ympäri.

1999

1999 Kartanon julkisivuja kunnostettiin, puutarhaa parannelltiin ja tilalle rakennettiin uusi viljakuivuri vanhan tilalle. Tilan työntekijä ja rakennusmestari Seppo Tuokko rakensi viljakuivurin käytännössä yksin, joka oli aikamoinen suoritus.

Muutoin kartanon ympäristö säilyi lähes muuttumattomana 2000-luvun alkaessa.

2000-2015

2000-2015: Berndt-Johan Wiberg oli hoitanut Kansjerfin kirjanpitoa jo vuosikymmeniä isänsä jälkeen.

Näinä vuosina hän hoiti kartanon maanviljelyksen urakoinnin käytännössä yksin, saaden tilapäistä apua kylvön ja sadonkorjuun aikana.

2010

2010 Gottfrid Gräsbeck menehtyi. 2013 Folke Gräsbeck osti siskonsa osuudet Gottfrid Gräsbeckin perinnöstä ja omisti näin koko Kansjerfin tilan yksin.

2009

2009 Folke Gräsbeckin ainoa lapsi, Oscar Gräsbeck, aloitti uransa kartanolla kesätyöntekijänä. Kartanon päärakennuksen tyhjentäminen, kunnostaminen ja entisöinti alkoi.

2010

2010-luvulla Oscar Gräsbeck ja hänen avopuolisonsa Ida Söderström astuivat kartanon maailmankuvaan. Kartanon yleiskunto alkoi olla rapistunut ja tilan korjausvelka kasvoi huolestuttavaa vauhtia.

Alkoi yli seitsemän vuotta kestänyt mittava tyhjennys- ja kunnostusurakka, jossa kartanon päärakennus entisöitiin lähes täysin. Kunnostusurakkaa tehtiin omien töiden ja opintojen ohella.

Yhtälö alkoi käydä sekä työlääksi että käytännössä mahdottomaksi. Niinpä pariskunta päätyi ratkaisevaan kysymykseen; joko tila olisi myytävä tai sinne olisi muutettava ja kehitettävä uutta liiketoimintaa. Kansjerfin Kulttuuritila sai alkunsa.

2013

2013 Ida Söderström aloitti Kansjerfin kartanolla sisustus- ja remontointipäällikkönä.

2016

2016 Berndt-Johan Wiberg hoiti viimeisen maanviljelyskautensa jo eläköityneenä.
Tilan laitteisto alkoi ollsa vanhentunut, joten Oscar Gräsbeck myi suurimman osan maatalouskoneista ja tila siirtyi uuteen urakointimalliin. Yhteistyö Fagerströmin perheyrityksen Krokby Entreprenadin kanssa alkoi. Krokby alkoi hoitaa maanviljelysurakoinnin sekä viljakuljetukset.

2018

2018 Oscar Fagerudd ja Oscar Gräsbeck perustavat Oy FG Music Ab:n vastaamaan paremmin Suomen kasvavaan livemusiikin kysyntään.

Yritys kasvaa nopeasti ja tarjoaa mm. bilebändejä, jazztrioja, muusikoita, äänentoistolaitevuokrausta ja tapahtumasuunnittelua kaikille asiakasryhmille.

2019

Syksyllä 2019 Ida ja Oscar päättivät yhdessä muuttaa pysyvästi Kansjerfiin. Loppusyksy meni intensiivisessä konseptointityössä, jolloin tilalle kutsuttiin lukuisia julkisuuden henkilöitä, kulttuuripersoonia, taiteilijoita ja mahdollisia yhteistyökumppaneita ideoimaan, mitä toimintaa tilalle keksittäisiin.

FG Music Ab vaihtoi nimeksi Kansjerf Group Oy:n, Ida Söderström osti 40 % yhtiön osakkeista ja kaikki liiketoiminnot siirrettiin Bromarviin, kuten myös Idan ja Oscarin koko elämä Helsingistä. Ida Söderströmistä tuli Kansjerf Groupin hallituksen puheenjohtaja, Oscar Gräsbeckistä yhtiön toimitusjohtaja.

2020

Uusi liiketoimintamalli, nuoren parin muutto Helsingin sykkivästä kaupunkielämästä maaseudun rauhaan ja kartanon uusi tulevaisuus herättivät paljon mielenkiintoa mediassa, ystävissä ja perheessä.

2020 Oscar Gräsbeck perii puolet Kansjerfin kartanosta ja aloittaa EU-maanviljelijänä.

Ota yhteyttä

Hinnasto

kulttuuritila.fi oivahymy
Yheystiedot Sijaintimme Kulttuuritila Meistä
Kansjerf
facebookinstagram

© 2022 kulttuuritila.fi - kaikki oikeudet pidätetään | Tietosuoja ja evästeet | Kansjerf Group Oy 2754802-5